Ομόφωνα εγκρίθηκαν το αγωνιστικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός του 2025 στην 2η τακτική γενική συνέλευση της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 26 Οκτωβρίου, στα γραφεία της ΕΙΟ στη Ναυταθλητική Μαρίνα Καλλιθέας.
Παρά το τριήμερο της 28η Οκτωβρίου και την απεργία στα πλοία μέχρι την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι, το παρών στη συνέλευση έδωσαν 88 εκπρόσωποι (85 με δικαίωμα ψήφου) από σωματεία όλης της χώρας.
Το αγωνιστικό πρόγραμμα του 2025 είναι αντάξιο της τεράστιας συγκομιδής των 154 μεταλλίων που έχουν κατακτήσει οι Έλληνες ιστιοπλόοι τα τελευταία 3,5 χρόνια σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Η δε διαχείρισή του στοχεύει στην διάκριση των αθλητών μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Αντζελες το 2028.
Στον προϋπολογισμό για το 2025, το σώμα της συνέλευσης άσκησε δριμεία κριτική στην οδηγία της ΓΓΑ για περικοπή 20% από τον περσινό προϋπολογισμό, δεδομένου ότι η προηγούμενη αθλητική ηγεσία είχε μειώσει δραματικά τον προϋπολογισμό της Ομοσπονδίας κατά 1 εκατ. ευρώ περίπου τα προηγούμενα 3,5 χρόνια.
Τα σωματεία ήταν αδύνατον να δεχθούν και να εγκρίνουν κι άλλη μείωση που θα δημιουργούσε μεγαλύτερα προβλήματα συνολικά στο άθλημα και ιδιαίτερα στην καθημερινή λειτουργία των ομίλων.
Στη γενική συνέλευση της ΕΙΟ συζητήθηκαν κι άλλα επιμέρους θέματα που απασχολούν τα σωματεία, για τα οποία θέματα υπήρχαν έντονες αντιδράσεις, κυρίως όσον αφορά στην περιπλοκότητα του μητρώου αθλητικών σωματείων.
Κατ’ αρχάς, έχουν καθυστερήσει οι έλεγχοι και τα Δ.Σ. των ομίλων αδυνατούν να εισέλθουν στην κλειδωμένη πλατφόρμα για να προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθώσεις.
Αποκαλύφθηκε, μάλιστα, ότι η ΓΓΑ ζητάει έγγραφα που δεν υπήρχαν στις αρχικές οδηγίες της και όλα αυτά έχουν σαν φυσικό επακόλουθο να υπάρχει ορατός ο κίνδυνος διαγραφής σωματείων από το μητρώο.
Κάποιοι εκπρόσωποι ομίλων, μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να δηλώσουν ανοιχτά στη συνέλευση ότι δεν θέλουν την επιχορήγηση, διότι το σύνολο των χρημάτων πηγαίνει σε δικηγόρους αντί στις ανάγκες των αθλητών.
Μετά απ’ όλα αυτά, η διοίκηση της ΕΙΟ θα ενημερώσει αρμοδίως το Υπουργείο Αθλητισμού για τις θέσεις και προτάσεις των σωματείων που δεν είναι αντίθετα με την ύπαρξη του μητρώου, αλλά με την έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης και τις ατέλειωτες γραφειοκρατικές διαδικασίες που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε άδικες διαγραφές πολλών σωματείων που το κύριο μέλημά τους θα έπρεπε να είναι ο αθλητισμός.