Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών, Cpt. Γιώργος Βάλλης, την Κυριακή 9.6.2024, ήταν καλεσμένος στο κανάλι Action 24 και στον δημοσιογράφο Γιώργο Πιέρρο.
Το θέμα συζήτησης ήταν ο Ελληνικός Θαλάσσιος Τουρισμός και πόσο έχει επηρεαστεί από της Ευρωεκλογές. Ο Πλοίαρχος Γιώργος Βάλλης σημείωσε ότι η φετινή χρονιά παρουσιάζει μέχρι στιγμή μια μείωση στις κρατήσεις του 20-25%. Μεγάλο ρόλο έχει παίξει επίσης και ο πόλεμος που ακόμα μαίνεται στη Μέση Ανατολή.
«Οι διακοπές σε θαλαμηγό ανήκουν σε γενικές γραμμές στον ακριβό τουρισμό. Το 80% είναι Αμερικάνοι με οικογένειες οι οποίοι επισκέπτονται τη χώρα μας αλλά και άλλοι τουρίστες από τη άλλες χώρες. Φυσικά δεν αποκλείουμε και τα πιο μικρά σκάφη τα οποία είναι πιο προσιτά ειδικά σε παρέες πολλών ατόμων», δήλωσε.
Αναφέρθηκε επίσης στο πρόσφατο λυπηρό ατύχημα στον Πόρο και τόνισε την πρόταση της Τηλεϊατρική στον Ελληνικό Θαλάσσιο Χώρο, μια καινοτόμο μέθοδο πάντα με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Παρουσίασε επίσης και όλες τις πρωτοποριακές ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η Πανελλήνια Ένωση Θαλαμηγών σε σχέση με την Τηλεϊατρική όπως δωρεές σε πλωτά και σε ακριτικά νησιά δημιουργώντας έτσι μεγαλύτερη ασφάλεια σε επιβάτες, πλήρωμα και κατοίκους.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις Ευρωεκλογές απάντησε ότι έχει ήδη ψηφίσει από τον περασμένο Απρίλιο με επιστολική ψήφο λόγω του ότι τους καλοκαιρινούς μήνες βρίσκεται πάντα σε ταξίδια και είναι πάντα σταθερός στην επιλογή της ψήφου του.
Τέλος καταλήγει με την ελπίδα ότι η τωρινή εικόνα του Ελληνικού Θαλάσσιου Τουρισμού μπορεί και εύχεται να ανατραπεί έστω και την τελευταία στιγμή.
Ο Γιώργος Βάλλης στο «Μεσόγειος FM 105,4»
Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών & Επαγγελματικών Θαλαμηγών, Cpt. Βάλλης Γεώργιος, μίλησε στην εκπομπή «Αποχρώσεις» του ραδιοφωνικού σταθμού Μεσόγειος Fm 105,4 και στον δημοσιογράφο Λάμπρο Δεμερτζή για το θλιβερό περιστατικό.
Επιστολή επείγουσας εξέτασης επώνυμης καταγγελίας απέστειλε στης 7/6/2024 προς το υπουργείο Υγείας ο κ. Βάλλης για τον θάνατο λουόμενου που δεν του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο Πόρο.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος ενημερώθηκε από Ναύτη επαγγελματικού σκάφους αναψυχής, μέλους της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών και από τον ιδιοκτήτη του σκάφους ότι ένας καλεσμένος φίλος του καθώς βρισκόντουσαν στον Πόρο σ’ ένα κόλπο δίπλα στο Λιμάνι κάνοντας μπάνιο με το φουσκωτό δίπλα στην παραλία, ο άνθρωπος ξαφνικά μόλις βούτηξε σε ρηχό βάθος που πάτωνε ένιωσε αδιαθεσία. Έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες με σκοπό να τον επαναφέρουν και εκείνος δυστυχώς κατέληξε. Κάλεσαν το Λιμενικό να προβεί το πλωτό στο μέρος για Πρώτες βοήθειες.
Το Λιμενικό επικοινώνησε με το Κέντρο Υγείας Γαλατά, πήγαν να παραλάβουν την γιατρό για να την πάνε στο μέρος που βρισκόταν σε κίνδυνο ο άνθρωπος και εκείνη αρνήθηκε να μπει στο πλωτό να πάει δίπλα στο κόλπο απόστασης μικρής εντός κόλπου 3 λεπτών. Στο τέλος πήγε μετά από 30-40 λεπτά το πλωτό με ανθρώπους της πυροσβεστικής στη περιοχή όπου είχε καταλήξει ο άνθρωπος.
Η καθυστέρηση, αναφέρεται στη σχετική επιστολή-καταγγελία, οφείλεται στο ότι προσπαθούσαν να πείσουν την γιατρό να μπει μέσα για να πάνε να δώσουν τις πρώτες βοήθειες.
Η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων ζητά να γίνει ΕΔΕ άμεσα για το περιστατικό στο Κέντρο Υγείας για τη γιατρό. Ο πρόεδρος τονίζει ότι είναι υποχρεωτική η εφαρμογή της τηλεϊατρικής στα σκάφη αναψυχής γιατί πλέον είναι το μεγαλύτερο ποσοστό τουρισμού που επιλέγουν να κάνουν αυτό το τρόπο διακοπών.
Η χρήση της είναι πάρα πολύ εύκολη και με μηδαμινό κόστος για τον ιδιοκτήτη του σκάφους. Εκπαιδεύοντας το πλήρωμα του σκάφους και με την εφαρμογή στο κινητό, μπορεί ανα πάσα στιγμή να δείξει τη κατάσταση του ασθενή, να δοθούν οι πρώτες βοήθειες και να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή. Η παροχή της ασφάλειας εν πλω, ανεβάζει σημαντικά τη ζήτηση για τον τουρισμό του yachting.
«Η σεζόν μόλις έχει ξεκινήσει και ήδη βλέπουμε πάρα πολλά ατυχήματα να συμβαίνουν. Η ένωση έχει στείλει εδώ και καιρό στο Υπουργείο Υγείας και Ναυτιλίας τη συγκεκριμένη πρόταση και περιμένει άμεση απάντηση για να προχωρήσει η νομοθεσία. Είναι λυπηρό και απαράδεκτο στην εποχή της τεχνολογίας να χάνονται με αυτό το τρόπο ανθρώπινες ζωές ενώ η λύση είναι χέρια μας», τονίζει ο Γιώργος Βάλλης.
Όσα δήλωσε για το τραγικό γεγονός στον Πόρο
Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών, Cpt. Γιώργος Βάλλης, συνομίλησε διαδικτυακά με τους δημοσιογράφους Νίκο Υποφάντη και Ντόρα Κουτροκόη στο κανάλι ACTION 24, στην εκπομπή ΤΩΡΑ, στις 11/6.
Θέμα της συνομιλίας τους ήταν το πολύ λυπηρό γεγονός που έλαβε χώρα την Παρασκευή 7/6/2024 σε λιμανάκι πάρα πολύ κοντά στον Πόρο. Ο επιβάτης ενός σκάφους έκανε μπάνιο σε ρηχά νερά, έπαθε επιληπτική κρίση όπως έγινε γνωστό μέσα από μάρτυρες που βρίσκονταν εκεί εκείνη τη στιγμή, κάλεσαν άμεσα το Λιμενικό το οποίο σε συνεννόηση με το Κέντρο Υγείας του Γαλατά έσπευσε να παραλάβει την γιατρό από ένα μόλο για να την μεταφέρει στο σημείο του συμβάντος ώστε να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες στον λουόμενο καθώς δεν υπήρχε πρόσβαση με οδικά μέσα.«Όμως η διαδικασία καθυστέρησε περί τα 30 με 40 λεπτά λόγω του ότι η γιατρός αρνήθηκε να μπει μέσα στο πλωτό του Λιμενικού. Να σημειωθεί ότι δεν υπήρχε θέμα καιρικών συνθηκών γιατί είχε άπνοια την λεγόμενη μπονάτσα όπως λένε οι ναυτικοί και η απόσταση ήταν πάρα πολύ μικρή. Τότε το Λιμενικό με την βοήθεια κάποιων πυροσβεστών μετέβη στο σημείο για να προσφέρει βοήθεια αλλά δυστυχώς ήταν πάρα πολύ αργά και ο συνάνθρωπος μας είχε καταλήξει», δήλωσε ο Γιώργος Βάλλης.
Ο Cpt. Γιώργος Βάλλης έχει ήδη στείλει επιστολή από την πρώτη κιόλας στιγμή καταγγέλλοντας το συμβάν με την προτροπή να γίνει ΕΔΕ για την γιατρό που τελικά αρνήθηκε υπηρεσιών. Επίσης έκανε αναφορά στην πολύ σημαντική πρόταση που έχει κάνει ο ίδιος αλλά και η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών για τον εξοπλισμό πλοίων και σκαφών με τηλεκαρδιογράφο και απινιδωτή σε συνδυασμό με μια εφαρμογή δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε όσους βρίσκονται εν πλω να μπορούν να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες παρέχοντας ασφάλεια σε πληρώματα, επιβάτες αλλά και κατοίκους ακριτικών περιοχών.
Με μεγάλη του λύπη συμπεραίνει ότι η εφαρμογή της Τηλεϊατρικής είναι πλέον επιβεβλημένη και θα πρέπει να γίνει υποχρεωτική από τη στιγμή που υπάρχουν τέτοια γεγονότα όπου ένας γιατρός έχοντας δώσει τον Όρκο του Ιπποκράτη αρνείται να παρέχει τις πρώτες βοήθειες σε συνάνθρωπο του.
«Κάλεσαν το Λιμενικό να προβεί το πλωτό στο μέρος για Πρώτες βοήθειες. Το Λιμενικό, όπως με διαβεβαίωσαν και εκείνοι επίσημα και οι άνθρωποι από το σκάφος επικοινώνησε με το κέντρο υγείας Γαλατά, πήγαν να παραλάβουν την γιατρό για να την πάνε στο μέρος που ήταν σε κίνδυνο ένας άνθρωπος και εκείνη αρνήθηκε να μπει στο πλωτό να πάει δίπλα στο κόλπο απόστασης μικρής εντός κόλπου 3 λεπτών», αποκάλυψε.
«Στο τέλος πήγε μετά από 30-40 λεπτά το πλωτό με ανθρώπους της πυροσβεστικής στη περιοχή όπου είχε καταλήξει ο άνθρωπος. Η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι προσπαθούσαν να πείσουν την γιατρό να μπει μέσα για να πάνε να δώσουν τις πρώτες βοήθειες», κατέληξε.