Η Ελλάδα, με τα αμέτρητα νησιά, τις μαγευτικές ακτογραμμές και την πλούσια ναυτική παράδοση, βρίσκεται σε ιδανική θέση να πρωτοστατήσει στον θαλάσσιο τουρισμό. Παρόλο που άλλες μορφές τουρισμού, όπως ο πολιτιστικός ή ο αγροτουρισμός, προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες, η στρατηγική επένδυση στον θαλάσσιο τουρισμό και την κρουαζιέρα είναι πιο αποδοτική για τη χώρα.
Αξιοποίηση της γεωγραφίας και των φυσικών πόρων
Η Ελλάδα διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες και πιο ποικιλόμορφες ακτογραμμές στην Ευρώπη, με περισσότερα από 6.000 νησιά και νησίδες, εκ των οποίων περίπου 200 είναι κατοικημένα. Η γεωγραφική της διάρθρωση προσφέρει ιδανικές συνθήκες για τον θαλάσσιο τουρισμό. Οι τουρίστες μπορούν να απολαύσουν τις κρουαζιέρες, τις εκδρομές με σκάφος, τις καταδύσεις και άλλες θαλάσσιες δραστηριότητες.
Η αξιοποίηση αυτής της φυσικής κληρονομιάς μέσω της ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού είναι πολύ πιο βιώσιμη και αποδοτική από την εξάρτηση από άλλες μορφές τουρισμού που απαιτούν μεγαλύτερες επενδύσεις σε υποδομές. Η στρατηγική αυτή επιτρέπει στην Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τα φυσικά της πλεονεκτήματα χωρίς να αλλοιώνει την περιβαλλοντική της κληρονομιά.
Δυνατότητα προσέλκυσης υψηλού εισοδήματος τουριστών
Ο τουρισμός κρουαζιέρας προσελκύει τουρίστες υψηλού εισοδήματος, οι οποίοι ξοδεύουν σημαντικά ποσά τόσο στα κρουαζιερόπλοια όσο και στα λιμάνια προσέγγισης. Αυτό δημιουργεί σημαντικά έσοδα για τις τοπικές οικονομίες. Επιπλέον, οι κρουαζιέρες προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες και μοναδικές εμπειρίες, γεγονός που καθιστά τη χώρα ελκυστική σε ταξιδιώτες που αναζητούν πολυτέλεια.
Η Ελλάδα, ως παγκόσμιος προορισμός κρουαζιέρας, έχει τη δυνατότητα να κεφαλαιοποιήσει αυτή την τάση, προσελκύοντας τουρίστες που επιθυμούν πολυτελείς διακοπές και είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν για να τις απολαύσουν.
Αποσυμφόρηση του μαζικού τουρισμού
Ο παραδοσιακός τουρισμός σε δημοφιλείς προορισμούς όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος έχει δημιουργήσει προβλήματα υπερτουρισμού. Η κρουαζιέρα προσφέρει μια διαφορετική μορφή τουρισμού, καθώς οι τουρίστες δεν παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε έναν προορισμό, μειώνοντας την πίεση στις τοπικές υποδομές.
Με την ανάπτυξη περισσότερων λιμανιών και σταθμών κρουαζιέρας σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, ο τουρισμός μπορεί να κατανέμεται σε μια ευρύτερη περιοχή, δίνοντας τη δυνατότητα σε λιγότερο ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές να προσελκύσουν επισκέπτες και να ενισχύσουν τις τοπικές οικονομίες.
Βιώσιμη ανάπτυξη και μείωση της εποχικότητας
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του θαλάσσιου τουρισμού και της κρουαζιέρας είναι η μη εξάρτησή του από την εποχικότητα. Οι κρουαζιέρες πραγματοποιούνται όλο τον χρόνο, επιτρέποντας στην Ελλάδα να επεκτείνει την τουριστική της περίοδο και να αυξήσει τα έσοδά της, δημιουργώντας σταθερές θέσεις εργασίας.
Ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και υποδομών
Ο θαλάσσιος τουρισμός και οι κρουαζιέρες ενισχύουν τις τοπικές οικονομίες, ιδίως σε νησιά και παράκτιες περιοχές που εξαρτώνται κυρίως από τον τουρισμό. Οι τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων ξοδεύουν χρήματα σε τοπικά προϊόντα, επισκέπτονται αξιοθέατα και συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως εκδρομές κ.ά. Αυτή η ανάπτυξη δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και ενισχύει τις τοπικές επιχειρήσεις.
Παρά τα οφέλη του θαλάσσιου τουρισμού, η στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρουσιάζει αδυναμίες. Ενώ η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει έργα ανάπτυξης λιμανιών και υποδομών, η καθυστέρηση στην υλοποίηση αυτών των έργων και η γραφειοκρατία αποτελούν σημαντικά εμπόδια. Οι επενδύσεις στα λιμάνια, τα οποία είναι κρίσιμα για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, καθυστερούν σημαντικά, κάτι που εμποδίζει την άμεση απόδοση των αναμενόμενων οικονομικών οφελών.
Αν προσθέσουμε στα παραπάνω και το νέο τέλος κρουαζιέρας που πρόσφατα ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τότε η χώρα μάλλον κρίνεται ως εχθρική απέναντι σε αυτό τον τομέα τουρισμού όταν θα έπρεπε να πρωτοστατεί. Αναρωτιέται κανείς αν υπάρχει κάποια σκοπιμότητα πίσω από όλα αυτά…